Utazási tanácsok

Miért pont Fülöp-szigetek?

Az elmúlt évek során egyre kedveltebb turisztikai célállomásnak számít Délkelet-Ázsia, azon belül is a Fülöp-szigetek; még akkor is, ha a kijutás továbbra is nagyon költséges magyar viszonylatban. Hogy miért is van ekkora sikere a szigetállamnak?

Tengerpartok, vízesések

A lista élén muszáj megemlíteni a tengerpartokat és az itt található vízeséseket. Mindenképpen kihagyhatatlan, hogy az ember megmártózzon a tengerben, vagy a szigetek valamelyikén található vízesés alatt. A turisták többsége mégis, az alábbi tengerparti strandok többségét részesíti előnyben: Calitang Beach, El Nido-sziget; Daku Island, Siargao-sziget; White Beach, Boracay-sziget; Paliton Beach, Siquijor-sziget; Guam Island, Siargao-sziget; Sugar Beach, Bantayan-sziget.

Amennyiben az ember megunná a tengerpartokat és a sós vizet, úgy választhatók még a vízesések is, hiszen a Fülöp-szigeteken számos igazán szép, látványos és fürdésre is alkalmas vízesés található. A legkedveltebbek között, a Cambugahay vízesés, Siquijor-szigeten; Kawasan vízesés, Moalboal/Cebu-szigeten; Aliwagang vízesés, Davao-szigeten; Katibawasan vízesés, Camiguin-szigeten; Tinagu vízesés, Iligan-szigeten.

Fülöp-szigetek © Reuel Mark Delez

Szállás

Aki szeretne, az megszállhat szállodában is, de ezen a helyen van egy olcsóbb és szabadabb alternatíva. Egy tengerparti vendégház kibérlése.

Sabrina Iovino, a JustOneWayTicket.com írója számol be egy bejegyzésében erről az amúgy igazán olcsó megoldásról. Beszámolójából kiderül, hogy Ő a Siquijor-szigeten talált erre a lehetőségre, s egy éjszakája a vendégházban kevesebb volt, mint 7 dollár.

Fülöp-szigetek © Bjorn Sintobin

Cetcápákkal úszás

Akiket vonzanak az olyan lehetőségek, ahol együtt lehet úszni a halakkal és vízi emlősökkel, azoknak kötelező hely a Fülöp-szigetek! Keveseknek adatik meg a lehetőség, hogy egy 10 méteres cápa társaságában ússzanak, esetleg közelről, lássanak egy ilyen hatalmas és veszélyes tegeri szörnyet. Persze, lehet látni cápákat itthon is a tropikáriumban, de valljuk be, hogy együtt úszni velük és nézni őket egy üveg mögül nem ugyanolyan.

Fülöp-szigetek © Christian Jensen

Vízi sportok

Az egy dolog, hogy lehet úszni a kék színű tengerben, együtt úszni a cetcápákkal, és a tengerparton tölteni olcsón éjszakákat… de ez a hely a vízi sportok kedvelőinek is kedvez. Erre pedig a legalkalmasabb hely a Sargao-szigeten, ami korábban a 8. helyen szerepelt a legjobb szörf helyek listáján. Mindenképpen megéri kipróbálni, már csak azért, is, mert egy felejthetetlen élménnyel gazdagodhatunk!

Fülöp-szigetek © Steve Jurvetson

Színes fesztiválok

A Fülöp-szigeteken járva nagy hiba lenne kihagyni a számtalan, a filippínó kultúrával kapcsolatos fesztiválok egyikét, amiken keresztül betekintést nyerhetünk a helyiek szórakozási szokásaiba. Épp ezért megéri az utazást is úgy tervezni, hogy „véletlenül” belefussunk egy ilyen programba. Ahhoz, hogy ez megvalósítható legyen, itt egy kis segítség is. Júliusban tartják például a Sandugo fesztivált, Bohol-szigetén, ami egy történelmi rendezvény; Kadayawan fesztivál Davao városában, ami az élet, a hálaadás, a természet adta kincsek és a betakarítás ünnepe. Októberben kerül megrendezésre a Masskara fesztivál, ami egyfajta maszkabál, ez persze egyáltalán nem hasonlítható össze a Velencei karnevállal, vagy az itthoni farsanggal. Az év minden hónapjában találni valamilyen kulturális rendezvényt; az itt található linken, hónapokra osztva fel vannak sorolva a fülöp-szigeteki ünnepek, rendezvények, események.

Fülöp-szigetek © Bro. Jeffrey Pioquinto, SJ

Rizsteraszok

Nem hangzik valami izgalmasan? Meglehet, ám a hely látványa sokak szerint lélegzetelállító. Banaue-ban kötelkező mindenkinek elmenni, aki a Fülöp-szigeteken jár, és amikor felértünk a hegyre, akkor majd megértjük, hogy miért is emlegetik a világ nyolcadik csodájaként ezt a helyet!

Fülöp-szigetek © Madeleine Deaton

Csokoládé dombok

Bohol az egyik leglátogatottabb hely a Fülöp-szigeteken, itt található a legtöbb látnivaló és program. Ilyen például a ‘Csokoládé dombok’ is, aminek nem mellesleg semmi köze nincs a csokihoz, csupán csak annyi, hogy mikor a zöld fű elbarnul, akkor a hegyek úgy néznek ki, mintha csokoládéból lennének. Legalább 1200 ilyen hegy van, amik nem is olyan magasak; a legmagasabb 120 méter, az UNESCO a világörökség részévé választotta a területet.

Fülöp-szigetek © Sergey Norin

Mayon vulkán

Amellett, hogy a látványa lélegzetelállító, a világ legtökéletesebb, azaz legszimmetrikusabb vulkánja, ami Legazpi városa fölé magasodik. Ugyanakkor óvatosnak is kell lennie annak, aki látni szeretné, ugyanis ez a vulkán a világ egyik legaktívabbja; 1615 óta körülbelül ötvenszer tört ki. A legszebb kilátás a hegyre Albay városából van, mégpedig napfelkeltkor.

Fülöp-szigetek © Denver Vender

Madártávlatból

Fantasztikus látni és kipróbálni a fent említetteket, de még szebb, ha a Fülöp-szigetekre egészében vethetünk egy pillantást. Körülbelül 15$-ért az AirAsiának és a Cebu Pacific Air-nek vannak olyan járatai, amire befizetve a Fülöp-szigeteket alkotó valamennyi szigetet szemügyre vehetjük.

Fülöp-szigetek © jojo nicdao

Tenger gyümölcsei ételek

Az ételek minősége és elkészítése miatt nem kell annyira izgulni, mert a helyiek mesterei a tenger gyümölcs ételeknek. Ha már ilyen helye vagyunk. érdemes kísérletezni az új, helyi ízekkel is!

Fülöp-szigetek © Shubert Ciencia

Csodálatos naplemente

Természetesen a naplemente sok helyen szép és látható, de a Fülöp-szigeteken ez is kicsit más! Nézzétek!

Fülöp-szigetek © Jon Rawlinson

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.